REKLAMA
Czym jest celiakia?
Celiakia, nazywana też chorobą trzewną, to schorzenie autoimmunologiczne o podłożu genetycznym. Charakteryzuje się nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach – w pszenicy, życie i jęczmieniu.Działający toksycznie na organizm chorego gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli wypustek błony śluzowej, które zwiększają powierzchnię jelita i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie wchłanianie pokarmu jest upośledzone, a to prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych, bardzo często spoza układu pokarmowego.
U kogo się obajwia?
Celiakia to częsta choroba, dotykająca co najmniej 1% Polaków. Zazwyczaj pojawia się w dzieciństwie lub u osób między 30. a 50. rokiem życia. Kobiety są dwukrotnie bardziej narażone na celiakię. Wielu chorych nie zdaje sobie sprawy z tego, że chorują.Objawy
Nie ma standardowego zestawu objawów sugerujących celiakię. Choroba może przejawiać się tylko jednym lub wieloma symptomami. Podobnie jest z ich nasileniem, które u każdego chorego może być różne. Objawy, które mogą wskazywać na celiakię, to:- bóle i wzdęcia brzucha, wymioty
- przewlekła lub nawracająca biegunka, zaparcia
- utrata masy ciała, chudnięcie (nie zawsze – osoby z celiakią czasami bywają otyłe)
- ciągłe zmęczenie, osłabienie organizmu, częste infekcje
- zaburzenia rozwoju u dzieci, niski wzrost
- trudna w leczeniu anemia
- zaburzenia neurologiczne (ataksja, neuropatia obwodowa, czyli chorób układu nerwowego, która charakteryzuje się m.in. zaburzeniami czucia lub zaburzeniami ruchowymi.), depresja
- podwyższony poziom cholesterolu
- niedobory witamin i składników mineralnych
- afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej
- niedorozwój szkliwa zębowego
- uporczywe bóle głowy
- osteoporoza, częste złamania, bóle kości, mięśni i stawów
- problemy ze skórą, swędzące wysypki (choroba Dühringa)
- nawracające poronienia, problemy z płodnością
- współistniejące choroby autoimmunologiczne (np. cukrzyca typu I, choroby tarczycy, stawów i wątroby, niedobór IgA) i genetyczne (np. zespół Downa, Turnera, Williamsa).
Leczenie
Nietolerancja glutenu jest stanem dożywotnim. Jedynym sposobem leczenia celiakii jest ścisła dieta bezglutenowa, która eliminuje objawy choroby i pozwala pacjentowi normalnie funkcjonować. Nieleczona celiakia prowadzi do chronicznego stanu zapalnego w organizmie i nasilenia objawów.W diecie bezglutenowej surowo zakazane są produkty zawierające pszenicę, żyto, jęczmień i ich przetwory. Dozwolone są naturalnie bezglutenowe produkty oraz przetworzone produkty, których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (miligramów na kilogram) i są oznaczone jako bezglutenowe, na przykład przez znak Przekreślonego Kłosa.
Mity
Gluten jest tylko w zbożuOwszem, gluten to białko zawarte w zbożu. Ale gluten kryje się w wielu produktach. Może znaleźć się w jogurtach, wędlinach, mrożonkach, chipsach czy słodyczach, a także w niektórych kawach rozpuszczalnych, serach, przyprawach czy lekach i suplementach.
Gluten można odkroić
Rozpoczęcie diety bezglutenowej zawsze jest trudne. Codziennie trzeba czytać etykiety w poszukiwaniu ukrytego glutenu i szukać dobrego, gotowego chleba i innych produktów. Na szczęście pojawia się coraz więcej firm oferujących produkty bezglutenowe, choć nie zawsze są one dostępne cenowo i smaczne.
Celiakia to rzadka choroba i dotyka tylko dzieci
To nie jest prawda. Celiakia, która występuje u co najmniej 1 proc. Polaków może ujawnić się w każdym wieku.
PRZECZYTAJ JESZCZE