Kilka powodów , dla których warto jeść fasolę
fot. nadesłane
Jesień to doskonały czas na wprowadzenie do swojego codziennego jadłospisu fasoli. To właśnie w tym okresie zawiera ona najwięcej składników odżywczych, jest niezwykle smaczna i pożywna. Choć istnieje około 20 odmian fasoli, każda jedna z nich jest warta uwagi. Oto dlaczego:
REKLAMA
- Poprawia sprawność umysłu
Fasola zawiera lecytynę – związek, który poprawia pamięć i koncentrację, a także przyśpiesza procesy myślowe. Badania wykazały, że osoby, które spożywają fasolę, dostarczają organizmowi znacznych ilości pierwiastków tj. magnez i kwas foliowy. Oba te związki są niezbędne w prawidłowej pracy mózgu.
- Chroni serce
Błonnik rozpuszczalny zawarty w fasoli może pomóc redukować poziom całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL nawet o 25%. Ponadto, redukuje stan zapalny i obniża ciśnienie krwi. Ma to duże znaczenie w przeciwdziałaniu chorobom układu sercowo-naczyniowego.
- Redukuje zespół napięcia przedmiesiączkowego
Fasola jest bardzo dobrym źródłem manganu. Przeprowadzono badanie, wykazujące, iż kobiety, w których diecie była wysoka podaż manganu, rzadziej skarżyły się na skurcze i huśtawki nastrojów niż te, u których podaż tego składnika mineralnego była niższa.
- Dba o stawy
- Obniża ryzyko raka
Zielona fasolka zawiera mnóstwo antyoksydantów, w tym flawonoidów (np. kwercetyna). Badania nad rakiem piersi i jelita przeprowadzone w Australii wykazały pozytywny wpływ tych składników na obniżanie ryzyka rozwoju nowotworu.
- Poprawia gęstość kości
Zielona fasola zawiera krzem – pierwiastek, który korzystnie wpływa na gęstość mineralną kości u kobiet, szczególnie w okresie przedmenopauzalnym. W dodatku wykazano, że krzem z zielonej fasolki jest lepiej przyswajalny niż z innych warzyw, gdyż występuje w najkorzystniejszej dla budowy kości formie.
PRZECZYTAJ JESZCZE